"Ceny potravinárskej pšenice a jej nedostatok na voľnom trhu, ktorý
môžu spôsobovať aj špekulácie investorov a ich stavenie na jej ďalší
rast, spôsobujú pekárom, cukrárom i cestovinárom vážne problémy. Ceny
vstupov totiž rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o ich
odzrkadlení v odbytových cenách. Svoje marže si pritom držia stále na
vysokej úrovni. Pekári však boli už pred pandémiou na hrane výrobných
nákladov. Aktuálna situácia je preto neudržateľná," povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC.
Ceny potravinárskej pšenice sú podľa zväzu aktuálne na rekordných
úrovniach aj pre zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách
vrátane Slovenska. Úroda z roku 2020 bola vypredaná už v máji. "Organizácia
OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) očakáva tento rok celosvetovo
nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a
problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie
náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické," vysvetlil Lapšanský. Cena obilia podľa neho tvorí 70 až 80 % nákladov na výrobu múky.
Schopnosť pekárov, cukrárov a cestovinárov hľadať rezervy u seba podľa
SZPCC pritom významne ovplyvnila pandémia. Počas nej museli vynakladať
veľké prostriedky do protipandemických opatrení, ktoré odčerpali
prakticky všetky finančné rezervy na absorbovanie rastúcich cien. "Štát
pekárov z COVID pomocí neodôvodnene úplne vylúčil, čo doteraz nám ani
verejnosti nijako nevysvetlil. Ako jeden z mála sektorov na Slovensku
sme tak museli znášať absolútne všetky náklady na pandémiu úplne sami.
Štát tak bude spoluzodpovedný za zvyšovanie cien pekárskych, cukrárskych
a cestovinárskych výrobkov," dodal Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i
cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12.000
pracovníkov.